Saturday, 17 September 2016

Gratis patroon warme sjaal met Cygnet Superwash DK - deel 2

Zoals vorige week (klik op de link voor de instructies) beloofd plaats ik vandaag de eerste toeren van de sjaal. Dit is geen CAL, maar ik zet het patroon in twee delen op mijn blog. Uiteraard kun je er zolang over doen als je wilt. Over twee weken komt het laatste deel hier te staan.
Ik gebruik de originele namen van de kleuren in dit patroon.
Overigens staat er in de laatste rij met Superwash DK van mijn vorige blogpost een verkeerde kleurnaam: na Everglade staat er Peppermint, maar dat moet Duck Egg zijn.

Ik ga er vanuit dat je bekend bent met de basissteken en dat je al wat haakervaring hebt. Wel heb ik mijn best gedaan het patroon zó op te schrijven dat een beginner er ook mee aan de slag kan. Het is ook geen ramp als je af en toe niet uitkomt met je steken, een steek meer of minder maakt niet uit, dat kun je aan het begin of einde van de toer aanpassen.


Toer 1 t/m 5, Cygnet Superwash Navy
Toer 1::
Haak met haaknaald 5 mm in met een ketting van 280 lossen. In de derde losse vanaf de haaknaald 1 stokje haken. Vervolgens in alle lossen 1 stokje haken (277 stokjes totaal).  
Je kunt ook een ketting lossen haken van ruim 1 meter 80 lang, dan de stokjes haken en deze tellen en het teveel aan lossen vervolgens uithalen.

Toer 2::
Ga na de eerste toer over op haaknaald 4 mm.
Haak na het laatste stokje 3 lossen en keer werk, of: keer werk en haak 1 keerstokje. Haak vervolgens in elke steek 1 stokje.
Haak nog drie toeren. Bij het laatste stokje ga je een nieuwe kleur aanhechten.

Je begint een stokje en hebt drie lussen op je haaknaald. Je maakt het stokje nog niet af.

Haal de nieuwe draad door de drie lussen.

Haak 3 lossen en keer werk.

Toer 6 t/m 10, Cygnet Superwash Blueberry 
Toer 6::

Na de 3 lossen haak je nog 1 stokje in de steek ernaast. Sla 2 steken over en haak in de volgende steek 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes (dit noem ik een V). Sla twee steken over en haak in de volgende steek 1 stokje.
*Sla 2 steken over en haak in de volgende steek 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes.
Sla twee steken over en haak in de volgende steek 1 stokje. Herhaal vanaf * tot aan einde van de toer en je nog vier steken overhebt. Sla twee steken over en haak in de laatste twee steken 1 stokje.

Mocht je niet uitkomen met je steken, je hebt bijv. nog drie steken over, sla dan één steek over en haak in de laatste twee steken 1 stokje.

Toer 7::
Haak 3 lossen en keer werk (of keer werk aan het einde van de toer en haak 1 keerstokje), in de volgende steek 1 stokje. In het midden van de eerste V haak je een V, dus 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes.
Om het volgende stokje ga je nu een reliëfstokje haken. Dit gaat als volgt:
Sla de draad om haaknaald, zoals bij een gewoon stokje.


Steek je haaknaald nu van voren naar achteren om het stokje heen en weer naar voren. Het stokje van de vorige toer wordt nu naar voren geduwd.
Haak het stokje op de gewone manier af. In de V ernaast haak je weer een V en om het volgende stokje komt weer een reliëfstokje. Herhaal dit tot aan het einde van de toer en je bij de laatste 2 stokjes aankomt.


Aan het einde van de toer haak je in de laatste steken 1 stokje. (Vind je het lastig om het laatste stokje te haken, haak deze dan tussenin de laatste twee stokjes van de vorige toer.)
Aan het begin en aan het eind van deze toeren heb je zowel aan het begin als aan het einde 2 stokjes.

Toer 8::
Haak 3 lossen en keer werk (of keer werk en haak 1 keerstokje). In de steek ernaast 1 stokje. Haak in de V’s weer 1 V en om het reliëfstokje weer 1 reliëfstokje.
Het reliëfstokje van de vorige toer ligt nu wat naar achteren en dat ga je weer naar voren ‘duwen’, net als in de vorige toer, op dezelfde wijze.


Toer 9 en 10::
Idem toer 8. In het laatste stokje hecht je de nieuwe kleur aan, Denim.

Toeren 11 t/m 15, Cygnet Superwash DK Denim
Toer 11::
Haak 3 lossen en in elke volgende steek 1 stokje. Aan het eind van deze toer heb je 279 steken.


Haak de stokjes in de steken die worden aangegeven door stopnaalden.
Toer 12::
Haak 3 lossen en keer werk, of keer werk en haak 1 keerstokje.
In de volgende steek 1 stokje.

Dan 5 reliëfstokjes voor, 5 reliëfstokjes achter. Twee stokjes aan het eind. Bij reliëfstokjes achter steek je de haaknaald van achter naar voren om het stokje heen.

Toer 13 t/m 15::
Herhaal toer 12. Je duwt steeds de vijf stokjes die naar voren steken naar achteren en de stokjes die naar achteren steken naar voren.
Omdat je in deze toeren reliëfstokjes gebruikt wordt de strook wat smaller dan de andere kleuren.

Over twee weken gaan we verder met de kleur Lavender.
Heb je vragen en/of opmerkingen over het patroon, plaats ze dan a.u.b. hieronder deze blogpost.

Fijn weekend!
©www.cronelia.nl 2016. All Rights Reserved. Op dit patroon rust copyright. Tekst en foto’s zijn eigendom van www.cronelia.nl en mogen niet zonder schriftelijke toestemming van Cronelia.nl worden gekopieerd, verkocht, vertaald en/of voor andere commerciële doeleinden worden gebruikt. Het patroon delen op social media is niet toegestaan zonder mijn schriftelijke toestemming.

No comments:

Post a Comment