Sunday, 23 July 2017

Een nieuwe tas ... en bloemenpatroon


Nieuwe haakprojecten bedenken en uitwerken blijft één van de leukste dingen die ik me kan bedenken. Vaak worden het dekens, maar af en toe maak ik een uitstapje naar wat anders. Een tas, bijvoorbeeld. Ik wilde een tas haken, geschikt voor de herfst en de winter, een ruim model waar veel in past.Een tas die je kunt gebruiken wanneer je naar een beurs gaat, zoals de Kreadoe, of de Nederlandse Breidagen om eens wat te noemen. En ik wilde een steek proberen die ik nog niet eerder had toegepast. Het werd de granietsteek, in het Engels de Linen stitch genoemd.
 

Het effect is prachtig en de steek is kinderlijk eenvoudig, met alle respect. :-) Ik had in een vorige blog al een sneak peek gegeven van dit nieuwe project, te zien is een stukje van de band. Deze tas is al bijna dagelijks in gebruik en ik heb er nu al heel veel plezier van. Hij is ruim genoeg én sterk genoeg voor boodschappen en ook geschikt voor haak-brei-project-tas.Het eerste model (de bruine versie) is gehaakt met Cygnet Grousemoor Chunky (25% wol en 75% acryl) in beige- en bruintinten en geeft die 'tweed country lifestyle' die ik zo mooi vind. Ik heb vier kleuren gebruikt, meer was niet nodig.


De tweede versie deze tas werd gehaakt met de Durable Cosy. Ik wil G. Brouwer & Zn. hartelijk danken voor het garen! De Cosy is een dik garen en bestaat uit 50% katoen en 50% acryl. Ik had nog niet eerder met dit garen gehaakt en het is me prima bevallen. Het blauwe model is geplaatst in de Tassenspecial van het haaktijdschrift Aan de Haak.


In beide tassen heb ik de kleuren niet in 'regenboog'-volgorde gehaakt, dus niet van donker naar licht. Nu ben ik zelf geen fan van regenboogkleuren (de kleuren op volgorde), behalve buiten na een regenbui!, en door de kleuren zo te hebben gemixt komt het patroon beter uit, naar mijn mening.

Ik haak graag met een wat dikker garen. Voor een ander project zou ik dit met 6mm haken, maar omdat ik een dichte structuur van de tas wilde, heb ik nu met 5mm gehaakt.


Nu heb ik voor de tas ook nog een bloem gehaakt. Deze is los te bevestigen en kan daarom ook als broche worden gebruikt.
Je heb hiervoor nodig:
Durable Cosy:
1 x Olive
1 x Vintage Blue
Haaknaald 6mm
Schaar
Stopnaald of maasnaald
Grote veiligheidsspeld
 

De blaadjes, Olive::
Haak 10 lossen.
Haak 1 vaste in de tweede losse vanaf de haaknaald, vervolgens steeds in de volgende steek: 1 half stokje, 1 stokje, 2 stokjes in één steek, 1 stokje, 1 stokje, 1 half stokje, 1 half stokje, 1 vaste, 1 losse.
Draai het blaadje een kwartslag. Haak 1 vaste, 1 half stokje, 1 stokje, 1 stokje, 2 stokjes, 1 stokje, 1 half stokje, 1 vaste, 1 halve vaste in de punt. Hecht af.


De bloem, Vintage Blue::
Haak een ketting van ongeveer 30 centimeter.
Haak in de derde losse vanaf de haaknaald 1 stokje, en vervolgens in elke steek 1 stokje.
Na het laatste stokje 1 losse, keer werk.
Sla twee steken over en *haak in de volgende steek 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes. Sla een steek over, in de volgende steek 1 halve vaste, sla 1 steek over.
Herhaal vanaf * tot aan einde van de toer. Het maakt voor deze bloem niet uit met welke steek je eindigt.
Haak in de laatste steek 1 halve vaste en hecht af, met een draad van ongeveer 20 centimeter.
Draai de losjes bloem in elkaar en hecht hem vast met de lange draad van de bloem. Zet de blaadjes aan de achterkant vast, werk alle draadjes weg en speld de bloem op je tas!Veel plezier met het haken van deze tas en de bloem!

www.cronelia.nl
brei- en haakgarens


©Corine van Wijk, www.cronelia.nl 2016. All Rights Reserved. Op dit patroon rust copyright. Tekst en foto’s zijn eigendom van www.cronelia.nl en mogen niet zonder schriftelijke toestemming van Cronelia.nl worden gekopieerd, verkocht, vertaald en/of voor andere commerciële doeleinden worden gebruikt. Het patroon delen op social media is niet toegestaan zonder mijn schriftelijke toestemming. Mailen kan naar patroon@cronelia.nl

 
No comments:

Post a Comment