Monday, 4 September 2017

Nieuwe garens testen

Nieuwe garens uitproberen is voor een haakverslaafde (en een beginnende breiliefhebster) altijd een feestje. Soms word ik door leveranciers getrakteerd op een bol garen die ik mag testen. Eventueel komt dit garen dan in de webwinkel. Mijn webwinkel is een bescheiden webwinkel en niet alles past daarin. Het is echt schipperen met de ruimte, maar voor mooie garens probeer ik graag plaats te maken. In de nu bijna vier jaar dat ik haak, en de anderhalf jaar dat ik een beetje brei, heb ik gemerkt dat natuurlijke garens mij het meest liggen. Glitters en glans? Niet echt aan mij besteed, alhoewel ik zeker uitprobeer.
Tegenwoordig haak ik ook steeds vaker met katoen.
Eén van mijn favoriete 'katoenen' is de Durable No. 8. Dit is een ongemerceriseerde katoen (dus zonder glans) en heeft een matte vintage uitstraling. Ik heb een doily ontworpen met dit katoen en het gratis patroon is geplaatst op de website van Durable Yarn.

Je kunt het patroon hier gratis downloaden. Pas geleden mocht ik drie bollen Durable Double Four ontvangen en ook dit is een 100% ongemerceriseerde katoen, in subtiele vintage tinten. Supermooi garen! 

Het is dikker dan de gewone garens en je haakt of breit het met haaknaald of breinaald 4,5 of 5 mm. Een nog iets dikkere naald kan ook, ik haakte met 6mm. Wat erg handig is, is de trekdraad onderaan de bol. Zo haal je heel makkelijk de draad uit de bol (eigenlijk is het een zogenaamde pull-skein bol) en rolt je bol niet alle kanten op. Vorige week werd ik wederom door mijn leverancier verblijd met een bol garen, dit keer een bol wol Durable Chunky in de kleur Chocolate.


Ik had al besloten dat ik met dit garen wat wilde breien. De Durable Chunky is een 100% scheerwol, een dik garen dat je kunt breien met breinaalden 9 tot en met 15 mm.


Ik breide met 8 mm, dat was ook de dikste maat die ik in huis had, maar eigenlijk was die maat te klein. Nu vinden veel mensen scheerwol kriebelen, maar dit garen is heerlijk zacht. Kabels komen heel mooi uit met deze wol, zoals je ziet op onderstaande foto. Mijn bol is nog niet op, dus ik brei nog even verder. 😊No comments:

Post a Comment