Saturday, 3 March 2018

Breitips voor beginnende breisters

Ook al heb ik inmiddels een breipatroon gepubliceerd en een kleine deken gebreid, ik vind mezelf nog steeds een beginner op het gebied van breien. Of vooruit, een gevorderde beginner 😏. Het breien op zich gaat wel goed, maar wanneer ik een fout maak krijg ik het amper voor elkaar die fout te herstellen. Soms lukt het wel, maar meestal haal ik het hele breiwerk uit. Zonde van de tijd uiteraard. Zo ben ik al een paar keer begonnen met een trui. En ik móet en zál dit jaar een trui breien! Inmiddels pas ik een aantal 'vaardigheden' toe, of misschien beter gezegd 'tips', om het breien makkelijker te maken. En wellicht heeft een ander daar ook iets aan, dus ik deel mijn ervaringen graag met jullie. Een gevorderd breister zal misschien denken 'wat een onzin, dat wist ik al', maar voor een beginner zijn deze tips misschien wél handig.

Schrijf alles op!
Wanneer ik start met een nieuw breiproject noteer ik alles op het patroon, zoals gebruikte naaldmaat, welk garen ik gebruik, ik turf het aantal bollen en soms ook de datum wanneer ik ben begonnen. Soms kopieer ik het patroon, omdat ik niet het hele boek wil meesjouwen wanneer ik mijn breiwerk ergens mee naartoe neem. Ik maak zelf gerust aantekeningen in een breiboek, het is een doe-boek, vind ik, maar wanneer je dat niet wilt is een kopietje een uitkomst.


Stekenmarkeerders
Wanneer ik een bepaald patroon brei, vind ik het gebruik van stekenmarkeerders ideaal. Ik kan niet zonder! Nu zijn er op de markt de mooiste stekenmarkeerders verkrijgbaar, maar je kunt ze ook zelf maken. En dat doe ik, ik maak ze zelf: van stukjes katoengaren. Maak ze niet te klein en niet te groot, let dus op de maat van je breinaald.


Het voordeel van deze katoenen lusjes is dat het garen niet in de markeerders blijft haken, iets wat me met echte markeerders wel vaak gebeurt. Ik gebruik naast de stekenmarkeerders ook nog een zogenaamde progresskeeper, in goed Nederlands een voortgangshoudertje. 😀 Dat is niks meer of minder dan een leuk bedeltje met een haakje eraan dat je aan je breiwerk hangt.


Wanneer je stopt met breien hang je de bedel in de laatst gebreide toer en wanneer je volgende dag weer verdergaat en 's avonds stopt met breien, dan zie je hoever je hebt gebreid die dag. Dat kan heel motiverend zijn. ;-)


Lifeline
Wat voor mij echt een uitkomst is, is de lifeline, oftewel de levenslijn. Je zag hem al in de foto's hierboven. Na elke patroonherhaling rijg ik een draad in een afwijkende kleur door de laatst gebreide toer van het patroon. Wanneer ik in de volgende patroonherhaling een fout maak die ik niet kan herstellen, haal ik alle steken uit tot de lifeline. Ik kan dan heel gemakkelijk weer de steken op de naald krijgen, zonder bang te zijn dat de steek verkeerd om zit of dat het patroon laddert.


Let erop dat je de lifeline niet door de stekenmarkeerder rijgt.


Wanneer je de eerste toer gaat breien moet je er ook op letten dat de lifeline niet wordt meegebreid. Op de foto hierboven gaat het goed. :-)

Post-it
Gekleurde Post-its zijn ook heel handig. Ik plak ze onder de te breien toer en na elke toer verplaats ik de Post-it. Je kunt je toeren uiteraard ook turven, maar dit vind ik handiger.


Omdat ik nogal visueel ben ingesteld kleur ik de toeren die ik recht moet breien met een groen potlood. Vooral in het begin kunnen die breisymbolen nogal verwarrend zijn en met kleuren vind ik het overzichtelijker.

Nog een boekentip
Inmiddels heb ik een mooie voorraad brei- en haakboeken, maar een boek dat ik regelmatig opensla is het "Handboek Breitechnieken". Het is een zwaar en groot boek (vandaar die A4-kopietjes) met heel veel nuttige informatie voor een beginner.

 
  Wat ik er ook goed aan vind zijn de duidelijke en grote foto's. Ik heb al heel veel plezier gehad aan dit boek. Ik hoop dat de beginnende breisters iets aan deze tips hebben en nu ga ik weer snel verder met mijn trui. Wie weet krijg ik hem nog af voor de zomer ...


No comments:

Post a Comment